Οι George Floyd που η Κύπρος εξέχασε

O Τζορτζ Φλόιντ έγινεν διάσημος σε ούλλον τον κόσμο τζιαι η ιστορία του εσυγκλόνισε τζιαι πολλούς που μας στην Κύπρο. 

Ο 46χρονος μαύρος Αμερικάνος εδολοφονήθηκε στη Μιννεσότα μετά που εκατηγορήθηκε ότι εγόρασε τσιάρα με πλαστό χαρτονόμισμα. 

Ο λευκός αστυνομικός που επήε να τον συλλάβει επάτησε τον στο λαιμό για 9 λεπτά σαν τζείνος ήταν ξαπλωμένος χάμε στο δρόμο, λαλώντας ξανά τζιαι ξανά ότι εν εμπορούσε να αναπνεύσει. Ήρτεν να τον πίασει ασθενοφόρο αλλά κηρύχθηκε νεκρός όταν έφτασε στο νοσοκομείο. 

Ήταν παράδειγμα του πώς η αστυνομία στην Αμερική – όπως σε πολλές άλλες χώρες – αντιμετωπίζει σε διαφορετικά αν είσαι μαύρος αντί για λευκός. 

Οι διαδηλώσεις που γίνουνται παγκοσμίως κάτω που το σύνθημα Black Lives Matter θέλουν να μας δείξουν ότι αν είσαι μαύρος, από ασιατική καταγωγή ή άλλη εθνική μειωνότητα, αντιμετωπίζεσαι σαν η ζωή σου να έσιει λλιόττερη αξία.  Τζιαι ο θάνατος σου εν σαν να εν λλιότερο τραγικός που τον θάνατο κάποιου λευκού.

Πολλοί κυπραίοι υποστηρίξαμε τις διαδηλώσεις στο Ίνσταγραμ τζιαι στο Φέισμπουκ, ποστάροντας ένα μαύρο τετράγωνο για να δείξουμε αλληλεγγύη.

Τι εκάμαμεν όμως πέρσι το καλοτζιάιρι όταν αποκαλύφτηκε το τεράστιο σκάνδαλο με την δικήν μας αστυνομία, η οποία αγνόησεν για χρόνια την εξαφάνιση των γυναικών που εδολοφόνησε ο Νίκος Μεταξάς;

Επειδή οι γυναίκες τζιαι τα μωρά τους που εσκότωσε ο Μεταξάς ήταν που τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ τζιαι που την Ρουμανία, εν εδώθηκε καμία σημασία στο χαμό τους – όσπου τζιαι οι πολλές βροχές αποκάλυψαν ένα που τα πτώματα στην κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό, τζιαι εντοπίσαν το κάποιοι τουρίστες.

Οι φρικιαστικοί φόνοι αποκάλυψαν το ρατσισμό που επικρατεί στην αστυνομία, που εν έδωσε σημασία στες εξαφανίσεις που τους αναφέραν μέλη της κυπριακής κοινωνίας μεταναστών. 

Αλλά τζείνος ο ρατσισμός έν περιορίζεται στην αστυνομία μας, ούτε εν τωρά που εξεκίνησε. Τζιαι σχεδόν κανένας εν ασχολέιται να τον αλλάξει – ούτα καν να τον κριτικάρει τζιαι να τον καταδικάσει. 

Έχουμεν καθημερινά περιπτώσεις που οι αρχές τζιαι η κοινωνία στην Κύπρο εφερθήκαν σαμπώς τζιαι οι ζώες ανθρώπων που είναι μαύροι, από ασιατική καταγωγή τζιαι άλλες μειωνότητες αξίζουν λιόττερο που τες ζωές ελληνοκυπρίων.

Ο οργανισμός ΚΙΣΑ έσιει χρόνια που καταγράφει περιπτώσεις ρατσισμού τζιαι βίας. Ο διευθηντής λυκείου που έθκιωξε μαθήτρια επειδή εφορούσε μαντήλα. Η κακοποίηση που υπέστη μια πρόσφυγας από τη Σομαλία σε γραφείο Υπερησιών Κοινωνικής Ευημερίας. Η παράνομη κράτηση τζιαι κακομεταχείρηση των προσφύγων τζιαι αιτητών ασύλου που βρίσκονται τωρά στην Πουρνάρα. 

Τούτες εν λλίες που τες περιπτώσεις κακομεταχείρησης που υφίστανται εθνικές μειωνότητες στα σιέρκα της αστυνομίας τζιαι του κράτους – τζιαι σίουρα υπάρχουν πολλές άλλες για τες οποίος κανένας εν έγραψε.

Πότε εννα ξεκινήσουμε να νιώθουμε φρίκη τζιαι για τούτα; Πότε εννα ποστάρουμε στα προφίλ μας ότι υποστηρίζουμε τα δικαιώματα του κόσμου τζιαι δαμέ; Πότε εννα θυμηθούμε τζείνους που εν ισάξιοι με τον Τζορτζ Φλόιντ στην Κύπρο; 

Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές των αρθρογράφων.

Η Ελένη Κουρέα είναι δημοσιογράφος στο Τάιμς του Λονδίνου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: