«Υπάρχει ρατσισμός στα σχολεία και θά’λεγα πολυεπίπεδος,» μας λέει η εκπαιδευτικός Κ (ψευδώνιμο). «Υπάρχει κυρίως ρατσισμός προς άτομα με αναπηρίες, προς παιδιά μεταναστών, προς παιδιά με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, τζαι πιο γενικά προς ΛΟΑΤ άτομα.»
Έσιει κάποιο περιστατικό τούντου ρατσισμού που ήβρες ιδιαίτερα έντονο;
Μια περίπτωση που εβίωσα πριν μερικά χρόνια ήταν με ένα αγόρι, ο Χρήστος (ψευδώνιμο), ο οποίος είσιεν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό που τα άλλα αγόρια. Δυστυχώς ήταν ένα παιδί που δεν είσιε αποδοχή, τζαι υπήρχε ακόμα τζαι κακοποίηση, που την ίδια του την οικογένεια. Τζαι εφάνηκε ότι το σχολείο αδυνατούσε να χειριστεί τούντα θέματα. Στην αρχή το σχολείο έκαμνε ότι δεν υπήρχαν θέματα. Στην πορεία έγιναν κάποια τηλεφωνήματα στη μητέρα του Χρήστου, τζαι οι υπεύθυνοι του σχολείο άρχισαν να παίρνουν το μέρος της μητέρας: «η μητέρα είσιε δίκαιο που του εθύμωνε, εκλείδωνεν τον στο σπίτι, εχτυπούσεν τον κτλ».
Είπες πως υπήρχαν θέματα με τούντο μαθητή που εν έτυχαν σωστής διαχείρισης. Τί θέματα;
Στο σχολείο έγιναν διάφορα. Εκοροϊδεύκαν τον άλλοι μαθητές, τζαι οι εκπαιδευτικοί για να «βοηθήσουν» την κατάσταση ελέαν του πράματα του στυλ: μεν περπατάς έτσι, μεν γελάς έτσι, μεν ντύνεσαι έτσι, μεν κάμνεις τα χέρια σου έτσι, μεν πλησιάζεις τα άλλα αγόρια, επειδή προκαλείς. Είσιεν ακόμα εκπαιδευτικούς που ελαλούσαν ότι κάμνει τα ξεπίτηδες τούτα για να τραβήσει το ενδιαφέρον επειδή θέλει σημασία. Τζαι άμα άλλοι μαθητές τον εκοροϊδεύκαν τζαι ένιωθε άσχημα τζαι επήενε να μιλήσει στους καθηγητές του εβρήσκαν του τζείνου φτέξιμο: «εν εσύ που τους προκαλείς» κτλ.
Ανέφερες ότι ο μαθητής εδέχετουν τζαι κακοποίηση που την οικογένεια του;
Ναι, που την μάμα.
Πως έμαθες για τούντη κακοποίηση;
Ήρτεν μια μέρα ο μαθητής στο σχολείο με μώλωπα στο μάτι. Έπιασεν το σχολείο τη μάμα του τηλέφωνο να ρωτήσει τί έγινε (ο ίδιος εν ήθελε να μας πει τι έπαθε). Αρχικά αρνήθηκε η μάμα ότι έγινε κάτι, τζαι ήταν μετά που πολλή επιμονή που επαραδέχτηκε ότι εχτύπησεν τον. Αλλα άρχισε να λέει ένα κατεβατό, ότι εφόρησε φούστα ο Χρήστος, ότι εβάφτηκε, ότι ήθελε να φκει έξω έτσι, τζαι κάμνει με ρεζίλι που συμπεριφέρεται έτσι, τζαι άλλα τέτοια.
Ποια ήταν η αντίδραση του σχολείου άμα έμαθε για τούντη κακοποίηση;
Η συγκεκριμένη που εμίλαν με τη μάμα που ήταν μες την διευθυντική ομάδα του σχολείου εξακολουθούσε να βρίσκει δίκαιο της μάμας: ότι έκαμνε την ρεζίλι το μωρό που θέλει να φκένει έξω έτσι τζαι γι’αυτό ήταν δικαιολογημένη η μάμα.
Εξέραμε ότι η μάμα εν τον άφηνε να φάει μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, ή εκλείδωνεν τον μες το σπίτι για να μεν βγει έξω.
Δηλαδή η διεύθυνση του σχολείου έβρισκε δίκαιο στη μάμα;
Ναι, ναι.
Υπάρχουν πρωτόκολλα για το τί πρέπει να κάμει ένα σχολείο άμα υποψιάζεται ή άμα ξέρει ότι ένας μαθητής δέχεται κακοποίηση στο σπίτι;
Υπάρχουν οδηγίες ότι ειδοποιάς το γραφείο ευημερίας.
Τούτο έγινε;
Άργησε πάρα πολλα το σχολείο να το κάμει. Έπρεπε ο μαθητής να έρτει με τον μώλωπα στο μάτι για να ειδοποιηθεί το γραφείο ευημερίας, παρόλο που είχαν προηγηθεί πολλά άλλα πριν τούτο. Για παράδειγμα, εξέραμε ότι η μάμα εν τον άφηνε να φάει μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, ή εκλείδωνεν τον μες το σπίτι για να μεν βγει έξω. Έσχει τζαι άλλα αδέρφια ο Χρήστος τζαι η μάμα εν ήθελε να τα «επηρεάσει» γι’αυτόν απομόνωσεν τον τζαι που τζείνα — εβγαίναν για παράδειγμα έξω οι άλλοι τζαι εν τον έπαιρναν, και τέτοια.
Τούτα πως τα εμάθατε;
Που τον ίδιο. Είσχε μιλήσει τζαι το σχολείο με τη μάμα για να την ρωτήσει αν ήταν αλήθεια τούτα τζαι επαραδέχτηκε τα. Έλεεν πάλε τα συνηθισμένα, ότι κάμνει την ρεζίλι: βάλει φωτογραφίες στο Facebook, γράφει ότι εν γκέι και τέτοια online, τζαι γι’αυτό του συμπεριφέρεται έτσι.
Άρα εμάθατε για τούντα περιστατικά κακοποίησης πριν το περιστατικό με το μώλωπα, αλλα το γραφείο ευημερίας εν είσχε ενημερωθεί;
Ναι, μόνο άμα έγινε το περιστατικό με τη σωματική βία εμίλησε το σχολείο με το γραφείο ευημερίας.
Τζαι τούτα τα περιστατικά εγίναν σε ποιο χρονικό διαστημα; Βδομάδες, μηνες;
Μήνες, αρκετούς μήνες.
Ποιος ήταν υπεύθυνος να ενημερώσει το γραφείο ευημερίας;
Η διεύθυνση του σχολείου.
Γιατί άργησε τόσο πολλά να το κάμει;
Εν μέρη επειδή, όπως ειπα τζαι πριν, η συγκεκριμένη που τη διευθυντική ομάδα που εμιλούσε με τη μαμα εδικαιολογούσεν την. Αλλά υπήρχαν τζαι ανησυχίες του στυλ: «αν μπει το γραφείο ευημερίας τζαι πιάσει τον Χρήστο που το σπίτι τζαι στείλει τον στη στέγη μπορεί να εν σχειρόττερα τα πράματα για τζείνον. Ίσως να δεχτεί bullying τζιαμέ λόγω της σεξουαλικότητας του. Τζαι ίσως να μεν βρει τζαι κανένα να τον δεχτεί τζαι να γίνει ακόμα πιο απομονωμένος.»
Άλλα άμα εγίνε το περιστατικό με τη πουνιά ενημερώθηκε άμεσα το γραφείο ευημερίας;
Ναι, την ίδια μέρα αν θυμούμαι σωστά.
Το γραφείο ευημερίας τί έκαμε;
Το περιστατικό τούτο ήταν κοντά στο τέλος της σχολικής χρονιάς γι’αυτό εν είμαι σίγουρη τι ακριβώς επροέκυψε το καλοκαίρι, αλλα έμαθα μετά ότι το γραφείο επαρακολουθούσε την οικογένεια για τους επόμενους μήνες. Εν είμαι σίγουρη όμως τι περιλαμβάνει τούτο.
Τζείνο που εβίωσα τζαι με μαθητές τόσα χρόνια εν ότι αν δεν αποδέχονται το διαφορετικό, εν το αποδέχονται γενικά.
Μάλιστα. Ε να έλεες ότι η διεύθυνση τζαι οι εκπαιδευτικοί εχειριστήκαν γενικά σωστά την υπόθεση του Χρήστου;
Όχι, βέβαια.
Γιατί;
Εφάνηκε ότι εμείς στο σχολείο εν εξέραμε πώς να χειριστούμε ένα τέτοιο περιστατικό. Συν, το ότι είσχε τζαι μια έκταση το περιστατικό τζαι μέσα στο σχολείο τζαι στην οικογένεια. Εν ήταν απλά ότι είσχες π.χ. ενα μωρό που ήταν παχουλό ή που εφορούσε γυαλιά τζαι εκοροϊδεύκαν το. Ήταν κατί πολλά πιο περίπλοκο, τζαι εφάνηκε ότι υπήρχε μια άγνοια, μια μη ετοιμότητα να χειριστούμε κάτι τόσο σοβαρό.
Ο συγκεκριμένος μαθητής ήταν ΛΟΑΤ. Πώς ε να επερήγραφες τον τρόπο που μαθητές τζαι εκπαιδευτικοί στα σχολεία συμπεριφέρονται σε ΛΟΑΤ μαθητές;
Επειδή υπάρχει ρατσισμός γενικά στα σχολεία, εν τζαι εν ότι διαφέρει ο ρατσισμός προς ΛΟΑΤ άτομα που άλλα είδη ρατσισμού. Ένεν δηλαδή ότι στον μετανάστη ε να συμπεριφερτώ έτσι, στα ΛΟΑΤ άτομα έτσι, κτλ. Αν είμαι ρατσιστής τζαι εν ανέχουμαι το διαφορετικό, ε να το φκάλω με τον ίδιο τρόπο. Τζείνο που εβίωσα τζαι με μαθητές τόσα χρόνια εν ότι αν δεν αποδέχονται το διαφορετικό, εν το αποδέχονται γενικά.
Ο Ρατζίβ Χαράγκη είναι υποψήφιος PhD στη φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο rajivhurhangee@gmail.com.